Къща-хелиотроп

В синхрон с природата – къща-хелиотроп

Хелиотроп е градинско цвете, чието име идва от “helios” – слънце и “tropein” – обръщам, защото хелиотропът обръща листата си винаги към слънцето. Тази къща прави същото. Поектирана е от немския архитект Ролф Диш. Хелиотропът е първо жилище в света, което произвежда повече енергия, отколкото изразходва: консумацията на енергия без емисии, без СО2 и 100% регенеративна.

 

Екология:
Цилиндричната сграда има от едната страна троен, термично изолиран стъклопакет (U – 0,5) и от другата страна – отлична топлоизолация (U – 12). Чрез изложените на слънце с отворена фасада специални прозорци, домът получава максималната възможна енергия и светлина. За горещите летни дни, къщата ще се обърне с гръб към слънцето и ще запази дома удобен и хладен. Оптимизацията на тази екологична технология идва от използването на слънчева топлина, топлообменници земя-въздух, мини-комбинирано производство на топлина и мощност, вентилация с оползотворяване на топлината, както и нискато температурно подгряване на тавана и пода. Събраната дъждовна вода автоматично се филтрира и се използва повторно. Боклуците и изпражненията се разлагат в немиришеща суха тор, а канализационната вода се пречиства в езерце с каскадна растителност в предния двор на къщата.
С тези си маниери сградата не само използва максимално енергията на слънчевите лъчи, но и пести природни ресурси, не произвежда вредните за околната среда химикали и е интегрирала свой собствен естествения воден цикъл.

 

Фотоволтаична инсталация:
Намира се на покрива. Слънчевите пана са направени от 60 монокристални силициеви модули (Siemens M 110 L), общо 54 м2 – с 6,6 кВт пикова мощност (1000 watts/m2; 25°C). Допълнително са поствени като парапети на балконите 34,5 м2 вакуум-слънчеви термални колектори, които произвеждат енергия за топла вода и отопление. Монтажната система и ротационният механизъм за въртене според движението на слънцето са напълно новоразработени: панелът автоматично следи слънцето през целия ден, но може да се управлява и от компютър – завъртането е независимо от самата сграда и може и да променя наклона на панелите.

 

Проектиране и строителство:
Хелиотропът е проектиран в сглобяеми модули и, от гледна точка на устойчивостта и екологията, най-подходящият материал за Слънчевата къща е дървото. В 14-метровата централна колона са вградени ел.инсталацията и централната вита стълба. Цялата структура на конструкцията се върти около този централен стълб, който е направен от лепена слоеста дървесина от смърч.

 

Материалите са от оригиналната страница на арх. Ролф Диш за къща-хелиотроп. Оригиналната статия: http://www.rolfdisch.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>