Най-уникалните места на Земята

Най-, най-уникалните места на Земята

Топ 10 на най-уникалните места на Земята

Най-уникалните места на Земята – 10то място – Памуккале, Турция (Pamukkale, Turkey)
Памуккале означава замък от памук. Наречен също бял замък, заради белотата, следствие на високата концентрация на калцит във водата. Травертиновите седиментни наноси са създали бели тераси, вкаменени водопади и минерални гори, които образуват разкошен бял пейзаж. 17-те горещи извора се отопляват от подземен вулкан. Красивият район на Памуккале, Турция, е бил използван като лечебен спа център в продължение на хиляди години. Лечебните свойства на района привлича хора от всички краища на света, а римляните построили там древния град Hieropolis.

Най-уникалните места на Земята – 9то място – Деветте ада на Бепу, Япония (Nine Hells of Beppu, Japan)
Бепу, остров Кюшу, приютява над 2800 горещи извори. Ад 1 е Umi Jigoku и означава „морски ад“. Басейнът е с тюркоазен цвят и е достатъчно горещ, за да свари яйца.
Ад 2 е Oniishibou, което означава „адът на обръснатата глава“ и получава името си от кипящата сива кал. С калните си мехурчета повърхността прилича на обръснатата глава на будистките монаси.
Ад 3 Shiraike Jigoku означава „адът на бялото езерце“ и е пълен с кипяща бяла вода, следствие на високите концентрации на калций.
Ад 4 е Yama Jigoku означава „планинския ад“. Образуван е от кален вулкан, който изхвърлят толкова много кал и тиня, че се е натрупала малка планина, заобиколена от малки басейни.
Ад 5 е Kamada Jigoku означава „адът на тенджерата“. Това е колекция врящи горещи извори до склона на червена статуя на дявола, приличаща на готвач.
Ад 6 е Oniyama Jigoku, което означава „планинският ад на дявола“. Oniyama е много силен поток, който може да тегли 1½ влакове и е дом на около 100 дяволски крокодили.
Ад 7 е Kinryu Jigoku „Адът на златния дракон“. Произлиза от изпускащия пара дракон.
Ад 8 е Chinoike Jigoku, което означава „адът на кървавото езерце“. Chinoike получава името си от ярко червено оцветената вода, следствие от цветните (съдържащи желязо) минерали в езерото.
Ад 9 е Tatsumaki Jigoku, което означава „Адът на гейзера“. Tatsumaki е гейзер, който изригва на 30 минути и е с температура от около 105 градуса по Целзий.

Най-уникалните места на Земята – 8мо място – Sanqingshan, Китай
Sanqingshan е считана за свещено място. Използва се от даоистите за медитация и се смята, че води към безсмъртието, което е лесно да се види защо. Sanqingshan е обвит в мъгла 200 дни от годината. Мъглата дава една неземна визия на планината, заедно с хилядите потоци, които се изливат в басейните и гранитните образувания, които наподобяват силуети на хора и животни. Басейните и растителността създават уникална среда, която примамва много екзотични и редки птици и животни да я направят свой дом. Sanqingshan е дом на около 2500 растителни вида. Това е едно от малкото места, за да намерите растения, които се използват при предоставянето на традиционните китайски лекарства.

Най-уникалните места на Земята – 7мо място – Равнината на бурканите, Лаос (The Plain of Jars, Laos)
Равнината на буркани е една от най-старите археологически загадки в Югоизточна Азия. Намира се на платото на Xieng Khouang, в планините на Индокитай, има около 90 различни места с буркани. Всяко място съдържа от 1 до 400 буркана. Изчислено е, че те са били създадени преди 3000 години и са направени от пясък, варовик, гранит, конгломерат. Най-високият буркан е около 9 фута висок и всички са изработени от своя индивидуална камена плоча. На пръв поглед изглежда, че са разположени на случаен принцип – някои изправени, други – легнали в различни посоки. Допълнителни изследвания показват, че бурканите са с местоположение, коeто формира различни съзвездия. Има много спекулации за целите на бурканите – чаши за пиене за гигантска раса, за събиране на дъждовна вода, погребални урни. Повечето от бурканите са празни, но няколко от тях са били открити с тела или инструменти вътре, както и с миниатюрни статуи на Буда. Изследването е трудно, тъй като площта е осеяна с неизбухнали бомби от тайната война.

Най-уникалните места на Земята – 6то място – Петнистото езеро, Британска Колумбия (Spotted Lake of Osoyoos, British Columbia Canada)
Петнистото езеро на Osoyoos е свещено за първите народи на долината на индианците – Okanagan. Osoyoos означава стесняване на водите на езика на Okanagan и се използва за да опише какво се случва с езерото. Езерото е затворен воден басейн, без изтичане или приток от други водни обекти. Езерото е с висока концентрация на много и различни минерали, и съдържа някои от най-високите количества в света на магнезиев сулфат, калций и сулфати, натрий. Има и осем други минерали във водата, с по-малки количества, като сребро и титан. Минералите в езерото са много полезни и са изкопани по време на Първата световна война за направата на боеприпаси.
Минералите са това, което придава на езерото тази уникалност. През лятото, тъй като водата се изпарява, се образуват петна с различни цветове, в зависимост от това кой минерал е най-наситен в момента. Петната кристализират и формират пътеки с различни цветове. Цветовете може да бъдат бял, жълт, син или зелен. Езерото е частна собственост и е с много малък обществен достъп.

Най-уникалните места на Земята – 5то място – Чамарелски водопад и цветната Земя, Мавриций (Chamarel Falls and the Colored Earth, Mauritius)
Република Мавриций е островна държава, разположена край югоизточния бряг на Африка. Тя е част от архипелаг, формиран от латентен подводен вулкан. Мавриций е дом на две природни чудеса. Първият е водопади Chamarel, които са три тънки водопада, падащи около 300 фута надолу в платото. Те са най-високите водопади в Мавриций. Мавриций е известен само със своите водопади до 1960 г, когато са открити тези цветни дюни. Цветният пясък е образуван от глина от лава, изригваща по различно време, която създава ефект в 7 различни цвята пясък – червено, кафяво, виолетово, зелено, синьо, лилаво и жълто. Най-уникалните аспекти на пясъците, е фактът, че ако вземете всички цветове и ги смесите заедно, те по естествен път отново ще се разделят и ще се групират по цвят. Как става това е загадка и за учените, които са се опитвали да разгадаят странните свойства на пясъка. Друга мистерия на пясъка е, че няма видима ерозия. Районът е с тежък дъждовен сезон, така че ерозията би трябвало да бъде нормално природно явление.

Най-уникалните места на Земята – 4то място – Рио Тинто, Испания (Rio Tinto, Spain )
Рио Тинто тръгва от планините Сиера Морено до залива на Кадис в Уелва, Испания. Превръща се в в червена река, което е предизвикано от високите нива на желязо във водата. От тази река се добива мед, злато и сребро от древни времена и продължава към днешна дата. Рио Тинто има най-старите мини в света, които се смятат за мините на легендарния цар Соломон. Благодарение на всички тези мини, реката е високо киселинна и е дом само на организми, които могат да оцеляват в екстремни условия. Терасовидните стени образуват естествен амфитеатър.

Най-уникалните места на Земята – 3то място – Летящият гейзер Рено, Невада, САЩ (Fly Geyser Reno, Nevada)
Случайно създаден гейзер през 1916 г., по време на сондиране на кладенец за вода, въпреки че образуванията са след 1960г. Оказва се, че мястото е неизвестна геотермалната зона и топлата вода в крайна сметка намера слабо място в кладенеца, за да се изтласка до повърхността. Минералите започват изграждането и създават мини вулкан, висок около 5 фута, с терасовидни слоеве. Терасите имат различни цветове от минералите във водата. Геотермалната вода е намерила още слаби места и е създала още два гейзера наблизо. Водата блика непрекъснато и запълва дупките и кухините в терасите, което придава още по-сюрреалистичен вид на гейзера. Водата е привлякла лебеди, патици и други животинки в района. По неизветен път езерото е зарибено…

Най-уникалните места на Земята – 2ро място – Vale Da Lua, Бразилия
Това е каменен басейн, издълбан от река Сан Мигел. Името се превежда като „Долината на Луната“, заради ефекта на ерозията, която е оставила скалите до реката съвсем гладки, в сиви нюанси, подобни на външния вид на Луната. В долината има някои от най-старите скални образувания в света, с приблизителна възраст от 1.8 милиарда години. Реката е създала пещери, водопади и странни скални образувания, които образуват лабиринт в тесните стени на каньона. Районът е най-светлият каньон на земята, заради блясъка, който създават кварцът и гладкостта на скалите. Заобикалящата го гора изобилства с диви животни и предявява претенции за изобилие от видове на орхидеята.

Най-уникалните места на Земята – Ииии 1во място за Кристалната река Кано в Колумбия (Caño Cristales)
Реката се намира в Serrania de la Macarena планина. Районът, където се намира е толкова откъснат от света, че можете да го достигнете само на кон, магаре или пеш. Реката е изпълнена с водопади, прагове, кладенци и хралупи с вода, която е толкова чиста, че можете ясно да видите целия път до дъното. През по-голямата част от годината реката изглежда като всяка друга, но в периода между дъждовния и сухия сезон, между септември и ноември – реката се трансформира, превръщайки се в река на цветовете – червено, синьо, зелено, черно и жълто. В реката няма риба, поради сложността на каналите. Реката е наречена „реката от пет цвята“, „течаща дъга“ и „Реката, която избягала от рая“ – видно е защо…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>